JavaScript is off. Please enable it to view the full site.
Nederzetting Marker Wadden Nederzetting Marker Wadden

Nederzetting Marker Wadden

In 2017 zijn de eerste eilanden van de Marker Wadden opgespoten in het Markermeer: een waardevolle pleisterplaats voor vogels, en een bestemming voor vogelaars en dagjesmensen. Natuurmonumenten selecteerde Ziegler|Branderhorst om voor bezoekers, beheerders en onderzoekers een bescheiden nederzetting te ontwerpen, als welkom en als beschutting in het ruige klimaat van het Markermeer.

Nederzetting Marker Wadden bouwt voort op het stedenbouwkundig plan van Palmbout/Frits Palmboom. Dit plan is opgebouwd als een script, het ensceneert een bezoek aan de Markerwadden: bezoekers komen met de veerboot aan op de kade en wandelen via een langgerekte weide, langs de havenkom, richting de kern van de nederzetting. De gebouwen, die onder meer bestaan uit een informatiecentrum en overnachtingsfaciliteiten, hebben een ingetogen karakter en gaan op in het duinlandschap.

De grote schaal van het Markermeer is verbonden met de kleine schaal van het gebouw en het interieur

Verankerd in duinlandschap

Nederzetting Marker Wadden bestaat uit een ensemble van gebouwen die zijn gesitueerd bij de haven van het nieuwe natuureiland in het Markermeer. De gebouwen liggen op beschutte plekken in de duinen, met hun dakvorm gericht naar de overheersende windrichting. De ogenschijnlijk willekeurige plaatsing is zorgvuldig geënsceneerd zodat beschutting, uitzicht en private ruimten rondom de gebouwen in elkaar grijpen. De grote schaal van het Markermeer is verbonden met de kleine schaal van het gebouw en het interieur. In het centrale deel verdicht de nederzetting. De gebouwen omsluiten een beschutte plek voor de beheerders. Het bezoekerscentrum en het huis van de eilandwachter verwelkomen de bezoekers en leggen de verbinding tussen de havenkom en het strand. De nederzetting is zelfvoorzienend en de gebouwen zijn geprefabriceerd en afgebouwd vervoerd naar het eiland.

Architectonisch idioom

Er is een architectonisch idioom voor de Nederzetting ontwikkeld: een ‘geheimzinnige verwantschap’ tussen scherp gesneden volumes met een karakteristiek silhouet, verticale lattengevels van onbehandeld lariks en schoorstenen annex lichtkoepels. Daglicht, haardvuur en geïntegreerde meubels zorgen voor een warme beschutte binnenwereld in contrast met de natuurlijke elementen buiten. Hiermee is vormgegeven aan een familie van gebouwtjes die als een ‘cast’ binnen het ‘script voor het eilandbezoek’ figureren.

De gebouwen tonen een geheimzinnig verwantschap tussen scherp gesneden volumes met een karakteristiek silhouet

Marker Wadden

Marker Wadden zijn de nieuwe natuureilanden in het Markermeer en het nieuwste stukje Nederland. De eilanden zijn op een vooruitstrevende wijze aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer, een wereldprimeur. De natuurlijk oevers dragen bij aan verbetering van waterkwaliteit van het Markermeer en ontwikkeling van nieuwe natuur. Het is een natuurlijk paradijs voor vogels, vissen, insecten en planten. Marker Wadden draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit en is een unieke recreatiebestemming in het hart van Nederland.

Uit het Blauwe Kamer Jaarboek - Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland 2020: "De selectiecommissie vindt de complete Marker Wadden uniek. Het past haarfijn in elkaar. Het is zorgvuldig gedaan – de detaillering, de verfijning. Dit is een must see, het heeft een zekere monumentaliteit, zoals van een kunstwerk."

De architectonische uitwerking van de Nederzetting is ontworpen door Ziegler|Branderhorst op basis van het stedenbouwkundig plan van Palmbout Urban Landscape i.s.m. Frits Palmboom. De uitkijktoren en vogelhutten op het eiland zijn in een eerder stadium ontworpen door Vista landschapsarchitectuur en stedenbouw, die ook het landschapsontwerp maakte.

Awards

Het ontwerp van de 'Marker Wadden als geheel' is bekroond met de Dutch Design Award 2021 - categorie Habitat.

De jury van de DDA:  

"Hoe ga je om met ruimtegebruik in een dichtbevolkt land? Marker Wadden geeft een inspirerend antwoord door een habitat te creëren waar de mens secundair is. Dit laat de designwaarde zien van een holistische benadering; de interactie van de vele betrokken partijen maakt dit een heel sterk project. De aanpak past in onze traditie van landmaken. Hier neemt de natuur het over en dat maakt dit project tot een succes. Niet het gevecht tegen het water staat centraal, maar juist het samenleven ermee. Dat dit prachtige project met alle respect voor de natuur beleefbaar is gemaakt, communiceert op de best denkbare manier het belang ervan. Dit wil iedereen ervaren."

De nederzetting en de gebouwen waren genomineerd voor de ARC 2020.

Meer informatie over de Marker Wadden op de website van Natuurmonumenten.

Publicatie Circulaire gebouwen  (Planbureau voor de leefomgeving)

Interview Franz Ziegler (Houtblad)

In juni 2023 verschijnt  het boek Marker Wadden, Natuur,  Bouwen, Ontwerpen . Een uitgave van Nai010 Publishers  - Auteurs: Franz Ziegler, Rik de Visser, Frits Palmboom, Marcel van der Meijs, Teun van den Ende, Kelly Shannon - Fotoverhaal: Theo Baart - Met steun van: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en EFL Stichting

Bouw nederzetting Marker Wadden in beeld

 

Locatie

Haveneiland, Marker Wadden

Jaar / periode

2018 - 2020

Programma

o.a. informatiecentrum, overnachtingsfaciliteiten en horeca

Oppervlakte

1.400 m2

Opdrachtgever(s)

Natuurmonumenten

Status

Gerealiseerd

Fotografie

Theo Baart

Franz Ziegler
Suzan Gelissen
Remke Seyben
Ivar Branderhorst
Ralph Doggen
Freek van Riet

Palmbout Urban Landscape (i.s.m. Frits Palmboom) - stedenbouwkundig plan nederzetting

Vista Landschapsarchitectuur en stedenbouw - landschapsontwerp Marker Wadden

Strandbaak  - aannemer

Pieters Bouwtechniek

Selectie projecten

Terug naar projecten Vorige 1 / 16 Volgende Terug naar boven 6014 weergaven Delen