Entreepaviljoen
Waterloopbos
Het Waterloopbos vormt sinds 2016 een rijksmonument. In dit gebied werd ooit waterloopkundig onderzoek gedaan met schaalmodellen in boskamers. Ruïnes en restanten van deze schaalmodellen zijn hier nog steeds te vinden; enkele zijn inmiddels gerestaureerd. In opdracht van Natuurmonumenten werd Ziegler|Branderhorst gevraagd een nieuw entreepaviljoen voor het Waterloopbos te ontwerpen, dat inmiddels is gerealiseerd. Het entreepaviljoen refereert naar deze roemruchte geschiedenis. Historische foto's van loodsen en tijdelijke bouwwerken dienden als inspiratie voor de architectuur van het paviljoen.
Eenvoud
De eenheid van het gebouw terug te vinden in een ingehouden en subtiele kleur- en materialenpalet. De zorgvuldig gekozen kleuren en materialen geven het gebouw een bescheiden karakter dat rust uitstraalt en de nadruk legt op de omliggende natuur. Vooral het kunstwerk Deltawerk// aan de entree van het gebied, markeert deze grote boskamer.
Ingetogen boskamers
Het Waterloopbos entreepaviljoen nestelt zich in de hoek van deze grote boskamer. Het entreegebouw heeft een L-vormige plattegrond en bestaat uit twee delen. De lange vleugel van het gebouw ontvangt veel daglicht via een gevelhoge glazen pui, en opent zich via het lessenaarsdak naar het uitzicht op het Waterloopbos. In deze ruimte bevinden zich Restaurant Het Proeflab en de winkel van Natuurmonumenten. De kortere, hogere vleugel heeft juist relatief gesloten gevels en een donkerder interieur, en biedt ruimte aan de tentoonstelling over het Waterloopbos en bouwen met natuur.
Het Waterloopbos entreepaviljoen nestelt zich in de hoek van deze grote boskamer.
Eenduidige architectuur
De functies versterken elkaar en vormen een geheel dankzij een samenhangende architectuur, gekenmerkt door de karakteristieke spanconstructie. Deze constructie vormt een ritmisch geheel en verwijst naar het dak van het oorspronkelijke gebouw, wat de basis vormt van de uitstraling. De eikenhouten spanten van het dak ritmeren het gebouw.
Wil je meer weten over de historie van het Waterloopbos? Klik dan hier