Stuifduinenlandschap met recreatiewoningen
In het noorden van Drenthe ligt het esdorp Norg. De noordrand van het dorp grenst aan het bos en aan dichtbegroeide restanten van natte heide. Te midden van verschillende recreatievoorzieningen ligt een kavel van 5,2 hectare dat in afwachting van ontwikkeling in gebruik is als maïsakker. Ziegler|Branderhorst heeft in opdracht van Heijmans Vastgoed een stedenbouwkundig plan gemaakt waarbij het gebied getransformeerd wordt tot een Stuifduinenlandschap met 30 hoogwaardige recreatiewoningen die opgaan in de natuur. Naast het stedenbouwkundig plan, dat in samenspraak met omwonenden en Natuurmonumenten is ontwikkeld, heeft Ziegler|Branderhorst ook de exclusieve en duurzame recreatiewoningen ontworpen.
De ambitie was om het meest duurzame plan voor recreatiewoningen te ontwikkelen
De ambitie van de partijen betrokken bij Stuifduinen was om het meest duurzame plan voor recreatiewoningen in Nederland te ontwikkelen. Dit is bereikt door de duurzame en toekomstbestendige materialisatie van de openbare ruimte en woningen, maar vooral door het plan maximaal aan te laten sluiten op bestaande lokale waardes – zowel ecologisch, hydrologisch, bodemtechnisch als cultuurhistorisch.
Er is uitgebreid veld- en bureauonderzoek gedaan naar de bestaande waarden in het gebied
Basis van het ontwerp is het terugbrengen van het stuifduinenlandschap. Dit wordt gerealiseerd door het centrale deel van de kavel af te graven. Hier ontstaat een heideveld, dat goed gedijt op de voedselarme grond. De afgegraven grond wordt vervolgens ingezet om rondom het heideveld stuifduinen te realiseren die ingeplant worden met boomsoorten en beplanting uit de omgeving. Tussen de stuifduinen worden de recreatiewoningen zo geplaatst dat ze als het ware 'alleen' in de natuur staan. De stuifduinen zijn natuurlijke barrières en blokkeren de zichtlijnen tussen de woningen. Ook zorgen ze ervoor dat de woningen landschappelijk worden ingepast en nauwelijks zichtbaar zijn vanaf de ontsluitingsweg. Het plan is ontworpen als aanvulling op de recreatieve markt in het gebied.
De drie typen recreatiewoningen zijn ontworpen als een architectonische familie met een warme en natuurlijke verschijning door de gevelbekleding van inlands hout. De gebouwen hebben allemaal een houten terras of vlonder op het zuiden of westen. De schuine lessenaarsdaken worden bekleed met zonnepanelen. De woningen zijn zodanig ten opzichte van elkaar gepositioneerd, dat de zichtlijnen vanuit de woning gericht zijn op de hei of het bos. De beleving van alleen zijn in de natuur is heel zorgvuldig geënsceneerd.
De recreatiewoningen worden ontworpen
als een architectonische familie met een warme en natuurlijke uitstraling
Eenlaagse heidewoning
Dit woningtype is een ruime en luxe recreatiewoning met twee slaapkamers, twee badkamers én een terras georiënteerd op de zon. Deze woning heeft een gebroken zadeldak inclusief daklicht. De woonkamer heeft een volledig glazen gevel op het zuiden en oriënteert zich op de natuur.
Tweelaagse heidewoning
De woning wordt deels in een stuifduin geschoven en door de kapvorm en materialisering wordt de architectuur opgenomen in het landschap. Dit woningtype kenmerkt zich door de woonkamer op de eerste verdieping met een weids uitzicht op de omliggende natuur.
Boswoning
Deze recreatiewoning staat midden in het bos en is geïnspireerd op een boomhut. De entree van de woning bevindt zich zowel op de begane grond als op de 1e verdieping via het terras. Op de tweede verdieping is een speciale zolderkamer gecreëerd met een panorama tussen de boomtoppen: slapen en wakker worden tussen de vogels en eekhoorns.
Locatie
Norg
Jaar / periode
2016 - 2021
Programma
30 recreatiewoningen
Opdrachtgever(s)
Heijmans Vastgoed i.s.m. De Norgerberg
Status
Voorlopig ontwerp
Stedenbouw: Ivar Branderhorst, Franz Ziegler, Hidde van der Grind
Architectuur: Franz Ziegler, Suzan Gelissen, Juliette Groenendaal, Stella de Reuver
Visualisaties: Jasper Veldhuis