JavaScript is off. Please enable it to view the full site.
Inrichtingsplan<br /> Treebeekplein Inrichtingsplan
Treebeekplein

Inrichtingsplan
Treebeekplein

Het Treebeekplein vormt het centrale groene hart van het tuindorp Treebeek. Het plein heeft door de jaren heen verschillende inrichtingen gekend. De nieuwe inrichting past bij het historisch herstel van Treebeek.

Met het Inrichtingsplan van Ziegler|Branderhorst worden de tuindorpse karakteristieken op een eigentijdse manier zorgvuldig teruggebracht. Tegelijkertijd wordt met de nieuwe inrichting de waterproblematiek van de wijk opgelost en wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van sloopafval uit de directe omgeving. De herinrichting staat gepland voor 2021.

De hedendaagse interpretatie van de oorspronkelijke centrale vijver verzamelt regenwater van de buurt

Het Treebeekplein maakt onderdeel uit van het stedenbouwkundig plan van 1913 dat ir. Johannes Hendrik Willem Leliman ontwierp voor dit voormalige mijnwerkersdorp. De tuindorpbebouwing rondom het plein is in de vorige eeuw vervangen door portiekflats. Oorspronkelijk was het middenplantsoen ingericht met muren, hagen en vijvers. Met de komst van de portiekflats veranderde dit in een makkelijk te onderhouden Engels landschapspark. Nu de portiekflats weer plaatsmaken voor grondgebonden woningen, is het tijd het Treebeekplein weer in ere te herstellen.

Waterberging

De centrale vijver uit het oorspronkelijke parkontwerp van Leliman keert weer terug. De nieuwe ronde vijver in het midden van het park markeert het diepste punt van Treebeek en wordt een prettige verblijfsplek. Hier verzamelt zich het regenwater van de buurt. De vijver behoudt een constant waterpeil. Bij piekbuien en extreme regenval kan een deel van het Treebeekplein onder water lopen, dat binnen 24 uur afgevoerd wordt middels putten en bodeminfiltratie. Onder de vijver ligt een technische buffer die de waterberging van de wijk regelt. Zo blijven de straten en huizen droog.

Duurzame leefomgeving

Beeldbepalende bomen in het park worden gespaard en aangevuld met rijke bloemenborders, heesters en nieuwe bomen. Keermuren worden opnieuw gemetseld. Het metsel- en bestratingsmateriaal bestaat deels uit hergebruikt materiaal uit de directe omgeving. Parkeren vindt aan de uiteinden van het park verdiept plaats, onder een pergola begroeid met blauweregen. Via het uitgebreide padenstelsel zijn alle delen van het plein toegankelijk voor zowel voetganger als mindervalide. De groene invulling, de hoogteverschillen en speelplaatsen zullen een positieve bijdrage leveren aan een gezonde en vitale leefomgeving van de inwoners van Treebeek.

Sloopmateriaal uit de directe omgeving wordt hergebruikt en beeldbepalende bomen worden gespaard

In de media

Dit filmpje maakte  de gemeente Brunssum over het project.

Circulaire stedelijke ruimte: Treebeekplein door Ziegler|Branderhorst (de Architect, oktober 2019)

Locatie

Brunssum

Jaar / periode

2018 - 2020

Programma

Inrichting dorpsplein

Oppervlakte

1 ha

Opdrachtgever(s)

IBA Parkstad, Gemeente Brunssum

Status

Oplevering verwacht 2021

Ivar Branderhorst

Freek van Riet

Jelle Engelchor

Jasper Veldhuis

Selectie projecten

Terug naar projecten Vorige 7 / 14 Volgende Terug naar boven 797 weergaven Delen