JavaScript is off. Please enable it to view the full site.
Gymzaal<br /> Adamshof Gymzaal
Adamshof

Gymzaal
Adamshof

De Gemeente Rotterdam realiseert op verschillende locaties in Rotterdamse woonbuurten gymzalen die door meerdere scholen en sportverenigingen worden gebruikt. Gymzaal de Adamshof ligt op loopafstand van verschillende scholen in de wijk Kralingen. Het tijdloze ontwerp komt voort uit een samenwerking tussen twee ontwerpbureaus: Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur en Artesk van Royen Architecten. Tijdens de ontwerpfase zijn omwonenden nauw betrokken bij het (ontwerp)proces.

Het gebouw is zorgvuldig ontworpen, met doordachte details en oplossingen die uitnodigen om te gaan sporten

Krappe locatie

De gymzaal is gebouwd op het snijvlak van een schoolplein en een buurtpark. Het is heel precies ontworpen in de krappe locatie. Op een vanzelfsprekende manier sluit de gymzaal de parkwand. In de resterende ruimte tussen de gymzaal en de school worden twee mooie en bruikbare schoolpleintjes omsloten. De ligging aan het buurtpark en het schoolplein waren bepalend voor de articulatie van de massa: een hoge zaal te midden van twee lagere zijbeuken.

Robuust

De robuuste gevels van de gymzaal bestaan uit gemêleerd oker metselwerk. Verticale penanten in halfsteens verband ritmeren de parkgevel. Daartussen zijn de vlakken gemetseld in blokverband. De hoge ramen liggen ook tussen de penanten. De gevel aan het schoolplein heeft eenzelfde ritme als de gevel aan de parkzijde. De entree ligt zichtbaar op de hoek aan het park en biedt diagonaal doorzicht naar de zaal. De kleedkamers zijn op de verdieping boven de entree gesitueerd, met een open overloop, uitkijkend over de zaal. In het gehele interieur is de toepassing van massief houtbouw (CLT) beeldbepalend.

begane grond eerste verdieping

Natuurlijke lichtinval

De ramen tot aan het plafond in alle binnengevels van de zaal zorgen voor veel natuurlijke lichtinval zonder inkijk vanaf de openbare ruimte. De hoge dubbele gelamineerde houten dakliggers reflecteren het daglicht. De voordeur is gemaakt van het hout uit de plataan die plaats moest maken voor deze gymzaal. In de deur is de naam van de gymzaal verwerkt.

In het gehele interieur is de toepassing van massief houtbouw (CLT) beeldbepalend

De Adamshof is genomineerd voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2019. Uit het juryrapport: “De jury is onder de indruk van de ambitie waarmee architecten, bouwer en opdrachtgever zich hebben ingezet voor deze bescheiden opdracht. Het laat zien hoeveel verschil een goed ontwerp kan maken. Dat voor een duurzame bouwmethode is gekozen is een voorbeeldige extra stap in het proces die door alle betrokkenen is omarmd.”

 

Locatie

Rotterdam, Adamshofstraat

Jaar / periode

2017 - 2018

Programma

Gymzaal

Oppervlakte

650 m2

Opdrachtgever(s)

Gemeente Rotterdam Dienst Stadsontwikkeling

Status

Gerealiseerd

Fotografie

Frank Hanswijk
Anja Schlamann

Franz Ziegler
Suzan Gelissen
Tekse van Royen (Artesk van Royen architecten )

Ontwerp i.s.m. Artesk van Royen Architecten

Aannemer: Schipper & Paaimans Bouwgroep

Constructie: Pieters Bouwtechniek

Installatie advies: Sweco

Selectie projecten

Terug naar projecten Vorige 6 / 14 Volgende Terug naar boven 426 weergaven Delen