JavaScript is off. Please enable it to view the full site.
Centrumvernieuwing<br /> Wassenaar Centrumvernieuwing
Wassenaar

Centrumvernieuwing
Wassenaar

Het centrum van Wassenaar wordt de komende jaren toekomstbestendig gemaakt. De gemeente zet in op het bevorderen van verblijfskwaliteit en een goede mix van wonen, winkelen en recreëren. Met een grote kwaliteitsslag wil Wassenaar concurreren met omliggende winkelcentra.

Ziegler|Branderhorst heeft een visie, beeldkwaliteitsplan en een inrichtingsplan opgesteld die inzetten op een duidelijk concept: Landgoed aan Zee. In 2021 start Wassenaar met de uitvoering van het inrichtingsplan.

De duinvegetatie geeft invulling aan het concept ‘Landgoed aan zee’ waardoor het centrum een unieke uitstraling krijgt

Eenheid

Het winkelgebied wordt geconcentreerd in een winkelhaak: de Langstraat, de Van Hogendoprstraat en de Luifelbaan; drie verschillende straten met een eigen winkelaanbod. Het beeldkwaliteitsplan en het inrichtingsplan zijn ambitieus van opzet en zorgen voor eenheid en een betere verbinding tussen de drie straten. In het vernieuwde centrum krijgt de voetganger meer ruimte en is de fiets een welkome gast.

Wassenaarse stoepje

Door het gebruik van verschillende soorten bestratingsmateriaal ontstaat een duidelijke markering voor de ruimte die bestemd is voor uitstalling, terras, voetgangers en fiets. De introductie van het ‘Wassenaarse stoepje’ geeft samen met enkele eenvoudige regels handvatten voor een helder uitstallingsbeleid.

Landgoed aan Zee

De warme kleurenmix van het bestratingsmateriaal, waarin de huidige straatklinkers deels worden hergebruikt, roept een authentiek behaaglijk dorpsgevoel op. Het ‘Landgoed aan Zee’ wordt onder meer vertaald door grote gemetselde (zit)elementen te vullen met siergrassen, pijnbomen en eiken die refereren aan de duinvegetatie in de directe omgeving.

De plannen zijn ambitieus en zorgen voor eenheid en een betere verbinding tussen de straten

Kwaliteitsregels

Ondernemers, pandeigenaren en gemeente zetten samen hun schouders onder het aanpakken van de winkelgevels. Hiervoor is een stimuleringsregeling in het leven geroepen met duidelijke kwaliteitsregels: het gevelfonds. De regels zijn geïnspireerd op de Nieuwe Haagse school, met als kenmerk geraffineerd metselwerk en subtiele plasticiteit in het metselwerk.

Met het opstellen van een ambitieus beeldkwaliteits- en inrichtingsplan is samen met de gemeente en het centrummanagement een grote stap gezet. De gemeente Wassenaar zegt over dit project: “De kracht van het beeldkwaliteitsplan zit, naast het goed uitgedachte en mooie inrichtingsplan van Ziegler Branderhorst, ook in de voorfase van het traject. Door alle betrokken partijen mee te laten denken en een stem te geven is het een breed gedragen initiatief geworden. Eind 2022 zal Wassenaar beschikken over een winkelcentrum dat voldoet aan alle eisen van de consument: eigentijds, gevarieerd, toegankelijk, veilig én groen”, aldus de gemeente Wassenaar.

Locatie

Wassenaar

Programma

Inrichtingsplan openbare ruimte

Opdrachtgever(s)

Gemeente Wassenaar

Status

Vastgesteld, realisatie begin 2021

Ivar Branderhorst
Jelle Engelchor

Selectie projecten

Terug naar projecten Vorige 8 / 14 Volgende Terug naar boven 577 weergaven Delen